Baranja

Dobrodošli u Baranju

Karta

Obrubljena Dravom i Dunavom i podijeljena hrvatsko-mađarskom državnom granicom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima – Baranja je danas i dalje vrlo zatvorena, gotovo izolirana i mističnija nego ikada prije.

Unatoč obnovi starih mostova i izgradnji potpuno novih, bez obzira što je prošarana s nekoliko međunarodno važnih prometnih pravaca i što je sve zanimljivija turistička destinacija – Baranja danas uspijeva biti posebnom jer ljudi ondje ljubomorno čuvaju vlastite egzistencijalne tajne.

Mali-slideri-2

Najizravnije i najkonkretnije baš oni pamte priče starije nego što su njihove obitelji, tajne o životu i preživljavanju, o ljubavi i umiranju, vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu, svadbama, bušama, pudarinama, šćetkanicama, paunićima, slamnjačama i kandilama.

Zahvaljujući toj još uvijek postojećoj etnografskoj čaroliji, koju je moguće iščitavati s lica mještana u naseljima izvan glavnih cesta, Baranja uspijeva privlačiti, ali nikada se ne otkriva do kraja.

Karanac-Pejzaž

Želite vidjeti rijetku pticu? Biciklom bježati od komaraca? Otkriti kakav stari šumski put? Vrtjeti kolo u grnčarskoj radionici? Dvogledom promatrati obitelj divljih svinja ili jelena na ispaši? Želite od domaćina naučiti kuhati, primjerice, čobanac?

Voziti se brodom po ritskim kanalima? Pokušati zaglibiti na sporednom putu s nekim terenskim vozilom? Želite veslati u kanuima, možda zaigrati golf, otkrivati prirodne surduke Baranjske planine, sjediti u vinogradu ili naprosto doći provjeriti je li Baranja stvarna ili je bajka? Svakako se odlučite što prije.

Mali-slideri-3

Mnogi će reći da je najpoznatija znamenitost u Baranji park prirode Kopački Rit, no istina je da ćete u Baranji pronaći mnoge druge znamenitosti i načine za zabavu. To je slikovito područje koje će svakog turista osvojiti na prvu svojom spokojnom prirodom, riječnim i močvarnim predjelima koji otkrivaju tajne biljnog i životinjskog svijeta.

Nevjerojatni pejzaž upotpunjuju vinogradi, polja suncokreta i zlatnog klasja kao i pitoreskna sela. U kombinaciji s kulturnim, zabavnim i gospodarskim manifestacijama Baranja se polako afirmira kao prepoznatljiva destinacija ruralnog turizma. 

Mali-slideri-4

Baranjski surduci, kroz brdo usječene ulice i putevi, sadrže kućice poznatije kao "gatori", u kojima je prohladnih 12 do 15 Celzijevih stupnjeva. Idealna je to temperatura za vino, koja se ne mijenja cijele godine. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, gatori su jedinstvena arhitektura vinskih podruma.

Zmajevački su gatori uglavnom u ravnini ceste, iako ima i onih pod zemljom. U prednjem se dijelu nekada muljalo, ruljalo grožđe i držale su se kace u kojima su fermentirale crvene sorte, i prešalo se, a onda se prebacivalo u bačve. Iako se danas uglavnom ne radi više na tradicionalni način, gatori su i dalje atraktivni, zanimljivi, ali i dobri za održavanje vina.